Bahan2 (A) :
1 biji kelapa parut-putih saja
1 ketul gula melaka-ikut rasa anda
Daun pandan
Sedikit air
Bahan2 (B) :
1 liter santan
2sd besar tepung jagung
secubit garam
Bahan2 (C) :
1 pkt tepung pulut
pewarna hijau-diambil dr ekstrak daun pandan
Secubit garam
air untuk menguli
Cara membuatnya :
Satukan kesemua bahan A dan masak untuk dijadikan inti kelapa.
Uli bahan C seperti membuat onde2.Isikan inti kelapa tadi dan bulat2kan.
Panaskan air dlm periuk dan rebus adunan yg telah dibulat2kan tadi.
Adunan akan timbul bila dah masak.Masukkan kedalam mangkuk...
Masak bahan B diatas api yg perlahan dan kacau sentiasa hingga pekat.
Tuang kedalam bekas yg berisi adunan tadi.Sejukkan dan bolehlah dihidangkan.....
No comments:
Post a Comment