Bahan2 :
500 gm beras wangi*
500 gm beras biasa* *dibersih & ditoskan*
**klu nk gantikan dgn 1kg beras basmathi pun ok gak..
1.5 litter air
150 gm minyak sapi -klu de yg x suka letak minyak sapi leh la tukar guna marjerin
150 ml tomato puri
100 gm badam hiris -dibakar
80 gm kismis
Bawang goreng
Sedikit garam
Bahan (A) :
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar - dihiris
Bahan (B) dikisar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1sm halia
Cara membuatnya :
Panaskan minyak sapi dlm periuk.Tumis bahan (A).
Masukkan bahan (B).Kacau hingga berbau.
Kemudian masukkan tomato puri.Kacau selama 2 minit.
Masukkan campuran beras wangi dan beras biasa.
Kacau selama 5 minit atau sehingga kering airnya.
Seterusnya masukkan air dan garam secukup rasa.Kacau dan tutupkan periuk.Masak dlm rice cooker mcm biasa.Nak masak nasi atas dapur pun leh gak..saya masak versi express jer,senang.Setelah nasi kering,taburkan bawang goreng,kacang pis dan badam hiris.
NOTE: Nasi tomato biasanya dimakan bersama ayam masak merah.Kalau nak nasi tomato ni bau harum..letakkan beberapa tangkai daun pudina setelah air nasi kering..
mana datangnya kacang pis? dalam menu diatas tak ada pun? dan buat apa kimis itu eik? kenapa tak guna susu?
ReplyDelete