Saturday, January 1, 2011

BEBOLA KELEDEK BIJAN

Resepi ni saya dapat dari berita harian bulan Jun nyer..senang jer resepi ni tapi masa menggoreng perlu dilakukan dgn berhati2 supaya warnanya sekata,selain tak menyerap minyak ke dlmnya.


BAHAN2:
  1. 300gm keledek manis yg sudah dilenyek (rebus dan dibuang kulitnyer dan dilenyek ketika sudah sejuk)
  2. 200gm tepung beras
  3. 80gm tepung penaik
  4. 200gm bijan mentah
 
CARA MEMBUATNYER:

  • Masukkan tepung beras dlm bekas.
  • Masukkan keledek yg sudah dilenyek.
  • Masukkan tepung penaik supaya apabila masak ia akan jadi lebih bulat dan cantik.
  • Bentukkan adunan berkenaan menjadi bulat.
  • Lumurkan sedikit air pada bahagian luar sebelum digelek atas bijan mentah.
  • Gelek atas bijan, biar rata supaya cantik.
  • Masukkan kedalam minyak yg sederhana panas dan kacau kuih berkenaan perlahan-lahan supaya warnanya sekata.
  • Ia masak apabila bijan berkenaan betukar warna keemasan.
  • Apabila sudah masak besarkan api supaya minyak tidak terperangkap dalam kuih itu.
  • Tapis seketika sebelum dihidangkan bersama kopi panas.

SEDAP DIMAKAN KETIKA MINUM PETANG

No comments:

Post a Comment