Saturday, January 22, 2011

BROWNIES KUKUS

BROWNIES

Bahan2 :

  • 100gm gula castor
  • 150ml susu cair
  • 100ml susu pekat manis
  • 150gm marjerin
  • 50gm serbuk koko
  • 150gm tepung gandum
  • 1sd teh baking powder
  • 1/2 sd teh soda bicarbonate
  • secubit garam
  • 2 biji telur gred A

Cara membuatnya :

  1. Masak di atas api,gula castor,susu pekat,susu cair dan marjerin hingga larut.
  2. Larutkan koko dgn beberapa sudu adunan susu dan marjerin tadi.Tuang kesemua adunan susu dan kacau sebati hingga larut kesemuanya.Masukkan telur dan kacau sebati.Ayak tepung,baking powder,soda bicarbonate dan secubit garam.
  3. Kaupbalikkan tepung ke dalam adunan koko.
  4. Tuang dlm loyang dan kukus selama 45min-1 jam.Sejukkan dahulu sebelum dituang ganache.

CHOC GANACHE

Bahan2 :

  • 150gm whipping cream
  • 200gm cooking chocolate
  • 1/2 sd teh marjerin
  • 1 sd teh madu untuk mengilatkan ganache

cara membuatnya :

  1. Masak whipping cream hingga berbuih.Angkat dr api dan masukkan cooking chocolate yg telah dikiubkan.Kacau sebati.Masukkan marjerin dan madu.Kacau rata.

No comments:

Post a Comment