Saturday, January 8, 2011

AYAM MASAK MERAH

Bahan2:

1 ekor ayam-dipotong 8
150 ml sos tomato
3 sd besar tomato puri
2 biji bawang besar-dihiris
2 sd besar ketumbar*
1 sd kecil jintan putih*
1/2 sd kecil jintan manis*
*disangai dulu n dikisar berasingan
minyak masak
garam n gula pasir

Bahan A :

1 sd besar rempah kari
1 sd kecil serbuk kunyit
1 sd kecil garam

Bahan B (dikisar) :

5 biji cili merah
4 biji cili hijau
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
4 sm halia muda

Bahan C :

4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

NOTE : Disangai -digoreng tanpa minyak

Cara membuatnya :

Gaulkan ayam dgn bahan (A).Perap selama 30 min.
Panaskan minyak masak yg banyak dlm kuali.Goreng ayam hingga separuh masak.ketepikan.
Tinggalkan anggaran 3 sd besar minyak masak dlm kuali.Tumiskan bawang besar dan bahan (C).Kacau selama 2 minit.
Masukkan bahan (B) dan masak hingga terbit minyak.
Masukkan pula jintan manis dan jintan putih.
Bubuh ketumbar.Kacau sampai berbau.Kemudian masukkan sos tomato,tomato puri,garam dan gula pasir.
Akhir sekali,masukkan ayam.Kacau supaya rata dgn kuah.Tambahkan sedikit air jika terlalu kering.Tutup kuali sebentar agar ayam cepat masak.Setelah pekat,tutupkan api.

NOTE : Ayam boleh diganti dgn daging.Tetapi daging tidak perlu digoreng.
            Cuma tambah air dan masak hingga kering.
            Dimakan bersama nasi tomato...sedappp...

No comments:

Post a Comment