Saturday, January 8, 2011

DAGING MASAK HITAM MANIS

Sekali pandang,mak oooiii banyak nyerr bahan2 dia.tapi bila sekali makan mmm rasa nk masak ari2...

Bahan2:

  • 1 kg daging batang pinang
  • 7 ulas bawang putih-kisar
  • 5 labu bawang besar-kisar
  • 4 cm halia-kisar
  • 4 cm lengkuas-kisar
  • 2 batang serai-kisar
  • 2 sd besar serbuk cili
  • 2 sd besar serbuk rempah kari daging
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam
  • 2 sd besar puri tomato
  • 2 sd besar kicap cair
  • 1 sd besar kicap pekat
  • 1 tangkai daun pudina
  • 2 biji tomato-cincang halus
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 2 helai daun pandan
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga n bunga cengkih untuk menumis.
  • 2 sd besar minyak sapi
  • 1 cwn minyak masak

Cara membuatnya :

  1. Potong daging nipis..bersih dan toskan.
  2. Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga n bunga cengkih sehingga wangi dgn menggunakan minyak sapi dan minyak masak.
  3. Masukkan bahan kisar,serbuk cili,rempah kari daging,lada hitam dan tumis lg sehingga garing.Masukkan garam dan gula.
  4. Masukkan tomato puri dan kicap serta daging dan gaul rata.Masak mereneh dgn api yg perlahan sehingga agak kering.
  5. masukkan daun pandan,daun pudina serta bawang goreng dan masak lagi sehingga kuahnya agak kering sebelum ditutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment