Bahan2:
- 1 kg daging batang pinang
- 7 ulas bawang putih-kisar
- 5 labu bawang besar-kisar
- 4 cm halia-kisar
- 4 cm lengkuas-kisar
- 2 batang serai-kisar
- 2 sd besar serbuk cili
- 2 sd besar serbuk rempah kari daging
- 1/2 sd besar serbuk lada hitam
- 2 sd besar puri tomato
- 2 sd besar kicap cair
- 1 sd besar kicap pekat
- 1 tangkai daun pudina
- 2 biji tomato-cincang halus
- 1/2 cwn bawang goreng
- 2 helai daun pandan
- 1 tangkai daun kari
- sedikit bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga n bunga cengkih untuk menumis.
- 2 sd besar minyak sapi
- 1 cwn minyak masak
Cara membuatnya :
- Potong daging nipis..bersih dan toskan.
- Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga n bunga cengkih sehingga wangi dgn menggunakan minyak sapi dan minyak masak.
- Masukkan bahan kisar,serbuk cili,rempah kari daging,lada hitam dan tumis lg sehingga garing.Masukkan garam dan gula.
- Masukkan tomato puri dan kicap serta daging dan gaul rata.Masak mereneh dgn api yg perlahan sehingga agak kering.
- masukkan daun pandan,daun pudina serta bawang goreng dan masak lagi sehingga kuahnya agak kering sebelum ditutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment