BAHAN2:
- 300gm keledek manis yg sudah dilenyek (rebus dan dibuang kulitnyer dan dilenyek ketika sudah sejuk)
- 200gm tepung beras
- 80gm tepung penaik
- 200gm bijan mentah
CARA MEMBUATNYER:
- Masukkan tepung beras dlm bekas.
- Masukkan keledek yg sudah dilenyek.
- Masukkan tepung penaik supaya apabila masak ia akan jadi lebih bulat dan cantik.
- Bentukkan adunan berkenaan menjadi bulat.
- Lumurkan sedikit air pada bahagian luar sebelum digelek atas bijan mentah.
- Gelek atas bijan, biar rata supaya cantik.
- Masukkan kedalam minyak yg sederhana panas dan kacau kuih berkenaan perlahan-lahan supaya warnanya sekata.
- Ia masak apabila bijan berkenaan betukar warna keemasan.
- Apabila sudah masak besarkan api supaya minyak tidak terperangkap dalam kuih itu.
- Tapis seketika sebelum dihidangkan bersama kopi panas.
SEDAP DIMAKAN KETIKA MINUM PETANG
No comments:
Post a Comment