Monday, January 10, 2011

ROJAK BUAH



Bahan2 :
  • 20 tangkai cili kering-klu nak pedas tambah la lagi..
  • 2 cwn gula pasir
  • 1 cwn gula merah / gula kabung
  • 1 inci belacan  ( dibakar )
  • 5 sd besar otak udang
  • 5 sd besar sos tiram
  • Sebotol kecil kicap lemak
  • Garam secukup rasa
  • Bijan-digoreng tanpa minyak
  • Buah2an -timun,sengkuang,mangga,jambu,nenas,kedondong dll..ikut suka la.

Cara nak buat..:

  1. Rendam cili dgn air panas.Kemudian goreng tanpa minyak hingga kering.Bakar belacan hingga naik bau.
  2. Kisar cili,gula,gula merah,belacan,otak udang,sos tiram dan kicap bersama air hingga betul2 halus.
  3. Masak bahan kisar ini diatas api kecil hingga pekat dan licin.kena sentiasa mengacaunya untuk elak ia menjadi gula hangus.Tambahkan air jika perlu.
  4. Masukkan garam secukup rasa.Bila dah pekat masukkan bijan yg telah digoreng tanpa minyak.dah siap!boleh la diangkat dan dibiar sejuk.Potong buah-buahan,tuangkan kuah rojak tadi dan tabur kacang tumbuk jika suka.

NOTE : Boleh juga dibuat kuah untuk sotong kangkung...

No comments:

Post a Comment