Bahan2 :
- 20 tangkai cili kering-klu nak pedas tambah la lagi..
- 2 cwn gula pasir
- 1 cwn gula merah / gula kabung
- 1 inci belacan ( dibakar )
- 5 sd besar otak udang
- 5 sd besar sos tiram
- Sebotol kecil kicap lemak
- Garam secukup rasa
- Bijan-digoreng tanpa minyak
- Buah2an -timun,sengkuang,mangga,jambu,nenas,kedondong dll..ikut suka la.
Cara nak buat..:
- Rendam cili dgn air panas.Kemudian goreng tanpa minyak hingga kering.Bakar belacan hingga naik bau.
- Kisar cili,gula,gula merah,belacan,otak udang,sos tiram dan kicap bersama air hingga betul2 halus.
- Masak bahan kisar ini diatas api kecil hingga pekat dan licin.kena sentiasa mengacaunya untuk elak ia menjadi gula hangus.Tambahkan air jika perlu.
- Masukkan garam secukup rasa.Bila dah pekat masukkan bijan yg telah digoreng tanpa minyak.dah siap!boleh la diangkat dan dibiar sejuk.Potong buah-buahan,tuangkan kuah rojak tadi dan tabur kacang tumbuk jika suka.
NOTE : Boleh juga dibuat kuah untuk sotong kangkung...
No comments:
Post a Comment