Bahan2 :
6oogm daging batang pinang-dipotong dadu
1 biji kelapa-ambil 1.2 liter santan
3 sd besar minyak masak
3 sd besar rempah kurma
1 keping asam keping
400 gm ubi kentang*
3 biji tomato*
2 biji bawang besar*
*Dibelah 4
2 biji cili merah**
2 biji cili hijau**
**Dibelah 2 jgn putus
Bahan (A) dikisar :
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Bahan (B) :
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
Cara membuatnya :
Panaskan minyak didalam periuk.Tumis bahan (B) diikuti dgn bahan (A).Kacau selama 2 minit.
Masukkan rempah kurma dan sedikit air.Kacau hingga keluar minyak.
Kemudian masukkan daging dan kacau hingga kering airnya.
Seterusnya,masukkan santan dan asam keping.
Kacau hingga kuahnya menggelegak dan daging hampir empuk.
Akhir sekali,masukkan garam,kentang,tomato,cili merah dan cili hijau.Masak hingga empuk.
No comments:
Post a Comment