Friday, January 14, 2011

PENGAT PISANG

Macam2 resepi pengat pisang ni sebenarnyer yg saya jumpa dlm majalah n internet,de yg letak sagu,jagung manis or tepung bubur cha cha.Terpulang la pada selera masing2..resepi kali ni  campur tepung bubur cha cha.slalu saya letak sagu jer.

Bahan2 :

  • 1 sisir pisang.Buangkan kulit dan potong serong tiga.
  • 1 biji gula melaka
  • 1 bungkus tepung bubur cha cha
  • 1 kotak santan
  • 2 helai daun pandan dan disimpul
  • Garam dan gula secukup rasa.

Cara membuatnya :

  1. Bersihkan dan bilas tepung bubur cha cha.
  2. Tepung bubur cha cha di rebus didlm air yg di campur daun pandan selama 5 minit.
  3. Masukkan pisang, gula melaka,gula pasir dan garam secukup rasa.
  4. Apabila sudah mendidih,tuangkan santan dan kacau.
  5. Masak seketika dan rasa gulanya..klu dah ok pe lagi kite hidangkan la..

No comments:

Post a Comment